V soboto, 13. maja smo z učenci vzgoje medijev in likovnega snovanja odšli v Ljubljano z namenom, da bi si ogledali Narodno galerijo Slovenije in Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

Ob 10:00 smo pričeli z vožnjo iz Celja. Izstopili smo v Ljubljani in se peš odpravili v Narodno galerijo Slovenije.

Tam nas je sprejela vodička in nas popeljala skozi galerijo. Ogledali smo si raznolike kipe in slike najbolj znanih slovenskih in tujih svetovno znanih umetnikov. Spoznali smo, kako se je umetnost razvijala skozi stoletja. Videli smo tudi različne načine izdelave umetnin in kateri umetniki so to zaznamovali. Po predstavitvi nas je vodička prepustila domišljiji, da smo si sami podrobneje ogledali umetnine in risali na motiv le teh umetnin.

Po tem smo odšli v park, kjer smo se razgledali po številnih fotografijah mesta, porok, koncertov, narave, itd.

Iz parka smo se sprehodili še do Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Tukaj tokrat nismo imeli vodiča, ampak smo si muzej ogledali kar sami. Tam imajo razstavljene razne stvari, ki so bile vezane na obdobje od  2. svetovne vonje dalje, razne umetnine, kipe, strukture,…, ki so bile narjene na podlagi novejše zgodovine. Veliki delež umetnin je bilo vezanih na Jugoslavijo in takratne razmire. V del te razstave je bila vključena tudi tehnologija.

Nato smo imeli premor za malico in trgovino… Potem smo odšli na želežniško postajo in naš izlet se je počasi začel zaključevati.

Meni se je zdela ekskurzija zelo zanimiva in poučna, lahko bi še kdaj ponovili kaj takega.

Peter Franc Šet, 8.a